H+O

Haringa en Olijve, Plafondstructuur, plexiglas, voormalig regiokantoor PWN Hoofddorp, 1988/2000

Na enige voorbereidingen in 2020 is een subsidieaanvraag bij het Mondriaanfonds voor onderzoek naar het kunstenaarsechtpaar Haringa en Olijve gehonoreerd. Samen met kunsthistorica Patricia van Ulzen en initiatiefneemster Heleen de Wit ga ik het oeuvre en het leven van deze twee kunstenaars in kaart brengen. H+O maakten vanaf de jaren ’60 concrete beelden en bouwbeeldhouwkunst, en gaven vorm aan bruggen en fonteinen in de openbare ruimte, soms in het kader van de één-procentregeling. Hun favoriete materiaal is plexiglas. Het doel is een monografie, uit te geven door Jap Sam Books in 2022.

Anton Rooskens

Anton Rooskens, z.t. 1950, 40 x 45 cm, part. coll.

Half maart 2021 ben ik samen met Eliane Odding begonnen aan een nieuw onderzoeksproject. Het doel is een nieuwe monografie te maken over Anton Rooskens, die in de jaren 1948-1951 bij COBRA betrokken was, maar ervoor en erna ook veel en mooi werk gemaakt heeft. De laatste substantiële publicatie stamt uit 1976. Het onderzoek wordt gefinancierd door de Van Eelen-Weberstichting en ondersteund door een begeleidingscommissie bestaande uit Ludo van Halem, Matthijs Erdmans, Graham Birtwhistle en Rosemarie Rooskens. We hopen bij de presentatie van het boek ook een kleine expositie te kunnen realiseren, waarschijnlijk bij Stedelijk Museum Schiedam in januari 2023.

Tentoonstelling Kurpershoek in Zwolle

De tentoonstelling van werk van Theo Kurpershoek (1914-1998) bij Museum De Fundatie in Zwolle is heel goed verlopen! Volgens de museummedewerkers waren er dagelijks tussen de 80 en 100 bezoekers, en dat is veel voor de winterperiode in Kasteel ’t Nijenhuis in Heino, waar de expositie te zien was. De catalogus heeft goed verkocht. Twee mooie recensies in NRC en in de Volkskrant maken het feest compleet.

Theo Kurpershoek, Zelfportret, 1984

tentoonstelling Kees Timmer bij Museum MORE

Ik ben heel blij dat ik ook weer een opdracht voor Museum MORE kan uitvoeren. De tentoonstelling van de bijzondere Rotterdamse mens- en dierschilder Kees Timmer is gepland voor september 2018. Ik schrijf de zaalteksten en coördineer de inrichting van de tentoonstelling in twee van de drie bovenzalen van het museum. In de derde zaal komt een tentoonstelling van werk van Johan Polet, gemaakt door Ype Koopmans. Het is zeker de moeite waard om ook in de herfst van dit jaar weer naar Gorssel te gaan.

Theo Kurpershoek

Op dit moment doe ik in opdracht van Stichting Otto B. de Kat onderzoek naar Theo Kurpershoek (1914-1998) met als doel de verschijning van een monografie eind 2019. Kurpershoek is bij veel mensen bekend als vormgever van de Salamanderreeks van Querido in de jaren ’50 en ’60. Maar hij heeft nog veel meer gedaan: hij was een geweldig etser en maker van houtsnedes (bijna zijn hele grafische oeuvre is opgenomen in het Rijkprentenkabinet van het Rijksmuseum), hij was leraar lettertekenen en typografie aan de Rietveldacademie en docent grafiek aan de Rijksakademie in Amsterdam. Mijn grootste interesse gaat uit naar zijn schilderijen. Prachtige kleurrijke stillevens, interieurs, portretten en landschappen. Een groot plezier om naar te kijken.


Theo Kurpershoek, Zelfportret met luxaflex, 1984

10 jaar MT Kunst & Schrijfwerk!

Mijn bedrijf bestaat deze maand 10 jaar!

Mooi moment op terug te kijken op alle verschillende grote en kleine projecten die ik onder deze paraplu heb ondernomen. Van groot (200 jaar Prix de Rome bij Rijksakademie en Kunsthal in 2008, Rein Draijer in Museum MORE in 2016) tot klein (essays voor Galerie Gmurzynska, redactie van kortere teksten).

Het blijft een groot cadeau om steeds bezig te kunnen zijn met dingen die mij interesseren op een manier die ik zelf prettig vind, om steeds nieuwe mensen te leren kennen in nieuwe organisaties en mij nieuwe onderwerpen eigen te maken. Maar ook om terug te keren bij musea waarvoor ik al eerder opdrachten uitvoerde.

Ik ga voor de volgende 10 jaar!

In Essentie Rein Draijer

Op 18 juni 2016 is de Draijer-tentoonstelling in Museum MORE officieel geopend door Cor Blok.

Catalogus, film, inrichting en teksten zijn goed gelukt. Ik ben een tevreden mens.

2016-06-15 15.05.54 2016-06-15 15.17.57

enkele foto’s tijdens “the making of”

Draijer wordt mooi!

draijer 1944 polderlandPolderland 1944

draijer 1957 tafelbergTafelberg Zuid-Afrika 1958

Imacon Color ScannerUitzicht (Christus is weg) 1973

foto draijer foto 1957 den haag nieuwbouwDraijer in zijn atelier in Den Haag 1958

Tentoonstelling in Museum MORE

Een wens is in vervulling gegaan, omdat ik al langer hoopte weer eens een tentoonstelling te kunnen maken. Voor Museum MORE in Gorssel ga ik een tentoonstelling maken over de kunstenaar Rein Draijer (1899-1986). De openingsdatum is 19 juni, dus dat duurt nog even, maar het wordt vast en zeker heel erg mooi.

JPG - Logo Museum MORE - totaal

Nieuwe plannen

In BOZAR (Paleis voor Schone Kunsten in Brussel) komt volgend voorjaar een tentoonstelling over Theo van Doesburg. Ik ga voor de catalogus een essay schrijven over Van Doesburg en dada. Verder bereid ik een lezing voor over Museum MORE en zit ik in de jury van een kunsthistorische prijs. Stapels boeken in mijn werkkamer dus … 😉