Otto en Adya van Rees-Dutilh

Van eind september 2024 tot begin maart 2025 is een tentoonstelling over Otto en Adya van Rees-Dutilh gepland in Stedelijk Museum Schiedam, waarvoor ik gastconservator ben. De voorbereidingen voor de opzet, inhoud en bruikleenaanvragen zijn in volle gang. Ik kan nog niet al te veel vertellen, maar het is heel leuk om hier in te duiken. Otto en Adya waren twee avontuurlijke mensen die vanaf ongeveer 1905 tot rond 1930 volop in de nieuwste ontwikkelingen in de Europese kunst zaten. Ze stonden aan de wieg van dada en behoorden tot de vroege kubisten. Adya schilderde aanvankelijk maar legde zich later toe op tekenen, borduren en weven. Otto was in de eerste plaats schilder en maakte daarnaast enkele beeldhouwwerken, collages en affiches.

Boekpresentatie Anton Rooskens Voorbij / Beyond Cobra

Op donderdag 25 mei 2023 was het feest in Stedelijk Museum Schiedam. Het boek is klaar! Eliane Odding en ik presenteerden de nieuwe monografie over Anton Rooskens. Eleonoor Jap Sam is als eindredacteur en uitgever van onschatbare waarde geweest voor de realisatie van het boek. Dit is de link naar de bestelpagina. Dank ook aan de adviescommissie Rosemarie Rooskens, Ludo van Halem, Matthijs Erdman en Graham Birtwistle. Bij Stedelijk Museum Schiedam is nog tot 25 juni 2023 de tentoonstelling ‘De reizen van Rooskens’ te zien. Deze tentoonstelling maakten wij naar aanleiding van het onderzoek voor het boek.

Anton Rooskens (1906–1976) heeft als kunstenaar, aangesloten bij de Cobra-groep, maar ook daarna, een belangrijke bijdrage geleverd aan de moderne kunst in Nederland. Zijn schilderijen zijn opgenomen in vooraanstaande museale collecties in Nederland en daarbuiten. Op basis van eerder nog ongebruikte bronnen uit Rooskens’ persoonlijke nalatenschap – foto’s, brieven, artikelen en zijn artistieke oeuvre – schreven wij de monografie ‘Anton Rooskens. Beyond Cobra | Voorbij Cobra’.

Opening De Reizen van Rooskens

Eind januari 2023 opende de tentoonstelling De Reizen van Rooskens bij het Stedelijk Museum Schiedam. Deze expositie werd bedacht en ingericht door collegakunsthistoricus Eliane Odding en mij in samenwerking met het team van Stedelijk Museum Schiedam, op basis van ons onderzoek naar de schilder Anton Rooskens (1906-1976). De foto’s van Aad Hoogendoorn bij dit bericht spreken voor zich. Gaat dat zien! De tentoonstelling staat tot 25 juni 2023. En het feest wordt nog groter als het boek dat wij over Anton Rooskens schreven door uitgeverij Jap Sam Books wordt gepresenteerd dit voorjaar.

H+O

Haringa en Olijve, Plafondstructuur, plexiglas, voormalig regiokantoor PWN Hoofddorp, 1988/2000

Helaas is dit project voortijdig gestaakt in september 2022.

Na enige voorbereidingen in 2020 is een subsidieaanvraag bij het Mondriaanfonds voor onderzoek naar het kunstenaarsechtpaar Haringa en Olijve gehonoreerd. Samen met kunsthistorica Patricia van Ulzen en initiatiefneemster Heleen de Wit was de bedoeling om het oeuvre en het leven van deze twee kunstenaars in kaart brengen. H+O maakten vanaf de jaren ’60 concrete beelden en bouwbeeldhouwkunst, en gaven vorm aan bruggen en fonteinen in de openbare ruimte, soms in het kader van de één-procentregeling. Hun favoriete materiaal is plexiglas. Jammer genoeg kan het project niet afgemaakt worden.

Anton Rooskens

Anton Rooskens, z.t. 1950, 40 x 45 cm, part. coll.

Half maart 2021 ben ik samen met Eliane Odding begonnen aan een nieuw onderzoeksproject. Het doel is een nieuwe monografie te maken over Anton Rooskens, die in de jaren 1948-1951 bij COBRA betrokken was, maar ervoor en erna ook veel en mooi werk gemaakt heeft. De laatste substantiële publicatie stamt uit 1976. Het onderzoek wordt gefinancierd door de Van Eelen-Weeberstichting en ondersteund door een begeleidingscommissie bestaande uit Ludo van Halem, Matthijs Erdmans, Graham Birtwhistle en Rosemarie Rooskens. Het boek wordt uitgegeven door Jap Sam Books, met hulp van diverse fondsen. Er komt een bescheiden expositie bij Stedelijk Museum Schiedam eind januari 2023.

Tentoonstelling Kurpershoek in Zwolle

De tentoonstelling van werk van Theo Kurpershoek (1914-1998) bij Museum De Fundatie in Zwolle is heel goed verlopen! Volgens de museummedewerkers waren er dagelijks tussen de 80 en 100 bezoekers, en dat is veel voor de winterperiode in Kasteel ’t Nijenhuis in Heino, waar de expositie te zien was. De catalogus heeft goed verkocht. Twee mooie recensies in NRC en in de Volkskrant maken het feest compleet.

Theo Kurpershoek, Zelfportret, 1984

tentoonstelling Kees Timmer bij Museum MORE

Ik ben heel blij dat ik ook weer een opdracht voor Museum MORE kan uitvoeren. De tentoonstelling van de bijzondere Rotterdamse mens- en dierschilder Kees Timmer is gepland voor september 2018. Ik schrijf de zaalteksten en coördineer de inrichting van de tentoonstelling in twee van de drie bovenzalen van het museum. In de derde zaal komt een tentoonstelling van werk van Johan Polet, gemaakt door Ype Koopmans. Het is zeker de moeite waard om ook in de herfst van dit jaar weer naar Gorssel te gaan.

Theo Kurpershoek

Op dit moment doe ik in opdracht van Stichting Otto B. de Kat onderzoek naar Theo Kurpershoek (1914-1998) met als doel de verschijning van een monografie eind 2019. Kurpershoek is bij veel mensen bekend als vormgever van de Salamanderreeks van Querido in de jaren ’50 en ’60. Maar hij heeft nog veel meer gedaan: hij was een geweldig etser en maker van houtsnedes (bijna zijn hele grafische oeuvre is opgenomen in het Rijkprentenkabinet van het Rijksmuseum), hij was leraar lettertekenen en typografie aan de Rietveldacademie en docent grafiek aan de Rijksakademie in Amsterdam. Mijn grootste interesse gaat uit naar zijn schilderijen. Prachtige kleurrijke stillevens, interieurs, portretten en landschappen. Een groot plezier om naar te kijken.


Theo Kurpershoek, Zelfportret met luxaflex, 1984

10 jaar MT Kunst & Schrijfwerk!

Mijn bedrijf bestaat deze maand 10 jaar!

Mooi moment op terug te kijken op alle verschillende grote en kleine projecten die ik onder deze paraplu heb ondernomen. Van groot (200 jaar Prix de Rome bij Rijksakademie en Kunsthal in 2008, Rein Draijer in Museum MORE in 2016) tot klein (essays voor Galerie Gmurzynska, redactie van kortere teksten).

Het blijft een groot cadeau om steeds bezig te kunnen zijn met dingen die mij interesseren op een manier die ik zelf prettig vind, om steeds nieuwe mensen te leren kennen in nieuwe organisaties en mij nieuwe onderwerpen eigen te maken. Maar ook om terug te keren bij musea waarvoor ik al eerder opdrachten uitvoerde.

Ik ga voor de volgende 10 jaar!

In Essentie Rein Draijer

Op 18 juni 2016 is de Draijer-tentoonstelling in Museum MORE officieel geopend door Cor Blok.

Catalogus, film, inrichting en teksten zijn goed gelukt. Ik ben een tevreden mens.

2016-06-15 15.05.54 2016-06-15 15.17.57

enkele foto’s tijdens “the making of”